הבלוג שלנו

גלוטתיון מולקולת הקסם

אמלגם וכספית , בריאות הפה ובריאות הגוף 2016 דצמבר 13

תגובות

תגובות()

מולקולה חשובה שיכולה להאט את ההזדקנות ולהשאיר אותנו בריאים הגלוטתיון. מדובר במולקולת קסם שעומדת בראש 'הקרבות' ברדיקלים החופשיים, מחזקת ומתחזקת את המערכת החיסונית להלחם בזיהומים ובסרטן ומקלה על הכבד בניקוי רעלים. לשמחתנו, הגוף שלנו מייצר גלוטתיון;  לצערנו, תזונה לקויה, זיהום אוויר, רעלים, מתח, טראומה, הזדקנות, זיהומים, קרינה ותרופות מרוקנים את מלאי הגלוטתיון.

במחקרים שנערכו במשך יותר עשר שנים בחולים עם מחלות כרוניות כמו מחלות לב, סרטן, דלקות כרוניות, מחלות אוטואימוניות, תסמונת עייפות כרונית, דלקות פרקים, אסטמה, סכרת, מחלות כליה וכבד, אוטיזם, אלצהיימר ועוד התגלה מכנה משותף חסר חמור בגלוטתיון. בהתחלה זה נראה כמו ממצא מקרי, אבל במשך השנים התברר שהיכולת שלנו לייצר ולשמור על רמה גבוהה של  למניעת מחלות ושמירה על בריאות וביצועים אופטימליים.

מהו הגלוטתיון?

הגלוטתיון הוא מולקולה פשוטה מאוד המיוצרת באופן טבעי בגוף. מדובר בשלושה אבני יסוד בבניית חלבון או חומצות אמינו – ציסטאין, גליצין וגלוטמין.

סוד כוחו הוא בקבוצות הכימיות הגופריתית(SH)  שהוא מכיל. הגופרית היא מולקולה דביקה, בעלת ריח לא נעים. היא מתנהגת כמו מקל דביק המשמש למיגור זבובים וחרקים; כל הדברים הרעים בגוף נדבקים אליה, כולל רדיקלים ורעלים כמו כספית ומתכות כבדות אחרות. בדרך כלל גלוטתיון ממוחזר בגוף, אלא אם העומס הרעיל הופך להיות כבד מדי.

גנים כמו GSTM1, GSTP1 ודומיהם מעורבים בייצור אנזימים המאפשרים לגוף ליצור ולמחזר גלוטתיון בגוף. גנים אלה לקויים אצל הרבה אנשיםuוכמעט חצי מהאוכלוסייה יש היום קיבולת מוגבלת להיפטר מרעלים. לקבוצה זו יש פעילות חסר של GSTM1, אחד הגנים החשובים בפעילות המטבולית של הגלוטתיון בגוף.

כיצד הגלוטתיון מסייע במיגור ומניעה של מחלות?

לגלוטתיון תפקיד קריטי במיחזור נוגדי חמצון. התמודדות עם רדיקלים חופשיים היא כמו מסירת תפוח אדמה לוהט סביב המדורה; הרדיקלים מועברים מויטמין  לויטמין E, משם לחומצה הליפואית ואז הם מגיעים לגלוטתיון, אשר "מקרר אותם" וממחזר את נוגדי החימצון.   

הבעיה האמיתית מתחילה כאשר תהליכי חימצון מעמיסים על הגוף והוא נאלץ להתמודד עם רעלים רבים מדיי. רמת הגלוטתיון פוחתת, רמת ההגנה מפני רדיקלים חופשיים, זיהומים וסרטן פוחתת גם היא והגוף אינו מצליח להפטר מהרעלים. מצב זה מוביל למחלות ועלול להתדרדר מהר מאוד לתהליך של מחלות כרוניות.

הגלוטתיון קריטי לפעילות אפקטיבית של המערכת החיסונית. הגלוטתיון משמש מרכיב קריטי בסילוק הרעלים והובלתם למרה ולצואה ומשם להפרשתם מחוץ לגוף. הגלוטתיון מסייע בשמירת הכושר הגופני; במחקרים עלה כי רמת גלוטתיון גבוהה הביאה להקטנת הנזק לשריר, לצמצום זמן ההתאוששות, לעלייה בכח ובסיבולת הגוף ולייעול המטבוליזם מייצור שומן לפיתוח שריר.

במחקר שהתפרסם במגזין הרפואי הנחשב Lancetנמצא כי רמת גלוטתיון גבוהה נמצאה אצל צעירים ובריאים, רמה נמוכה יותר נמצאה אצל מבוגרים בריאים, נמוכה מזו אצל מבוגרים חולים והרמה הנמוכה ביותר נמצאה אצל מבוגרים מאושפזים. בכדי לשמור על גוף בריא, בכושר טוב, להאט את ההזדקנות ולהימנע ממחלות יש להקפיד על רמת גלוטתיון גבוהה.

הבשורה הטובה היא שניתן לשמור ואף להעלות את רמת הגלוטתיון; תזונה מעודדת ייצור גלוטתיון, פעילות גופנית ותוספי מזון.

9 טיפים למקסם את רמת הגלוטתיון בגוף:

1. לאכול מזונות שתומכים בייצור גלוטתיון; מזונות עשירים בגופרית כמו שום, בצל, ברוקולי, כרוב, כרובית, גרגיר הנחלים וירקות נוספים ממשפחת המצליבים.

2.  חלבון ביו-אקטיבי הוא מקור נהדר לציסטאין.

3. פעילות גופנית מגבירה את רמת הגלוטתיון; פעילות אירובית (הליכה או ריצה או כל ספורט אירובי אחר) של כחצי שעה ביום ובנוסף אימון כח של עשרים דקות כשלוש פעמים בשבוע.

4. הגוף מעכל חלבון ולכן לא ניתן לקחת גלולה של גלוטתיון. אבל ניתן לסייע לייצור הגלוטתיון על ידי צריכת תוספי מזון שמעודדים ייצור גלוטתיון; N אצטיל ציסטאין (ידוע גם בשמות המסחריים מוקומיסט, סיראן), בשימוש לטיפול באסטמה ובמחלות ריאה, טיפול בכבד במקרים של רעלת אקמול ואף בהגנה על הכליות מפני נזקי היוד בפרוצדורות CT.

5. חומצה אלפא ליפואית היא הקרובה ביותר בחשיבותה לגלוטתיון בתאים; החומצה מעורבת באיזון רמת הסוכר בדם, ניקוי רעלים, ייצור אנרגיה.

6. חומרים מעודדי מתילציה כמו חומצה פולית, ויטמין 6B, ויטמין 12B. חומרים אלה קריטיים כדי לסייע לגוף בייצור גלוטתיון.

7. סלניום הוא מינרל חשוב המסייע לגוף לייצר ולמחזר גלוטתיון.

8. ויטמין  Eוויטמין C ממשפחת נוגדי החמצון מעודדים את הגוף למחזר את הגלוטתיון.

9. גדילן מצוי משמש כבר שנים לטיפול במחלות כבד ומסייע להגדיל את רמות הגלוטתיון.

תגובות

תגובות

חשוב לדעת