הבלוג שלנו

קסיליטול

קסיליטול

איך תרגישו אם רופא השיניים יציע לכם סוכריה בסוף הטיפול?

לרוב סוכריות ומסטיקים נתפסים אצלנו כדברים שאינם בריאים לשיניים ושכדאי להימנע מהם. אולם, היום ישנם ממתקים שלא רק שאינם גורמים לנזק, אלא ממש עוזרים לנו להילחם בחיידקים שבחלל הפה ובמחלת העששת (חורים בשיניים).

סוד הקסם של אותם ממתקים הוא בסוכר, או למעשה – תחליף הסוכר הטבעי שיש בהם.  הוא נקרא "קסיליטול" והוא מוצר טבעי הנמצא בפירות יער, קליפות עץ, פירות, ירקות וקלחי תירס, ואפילו מיוצר באופן טבעי בגופנו בכמויות קטנות מדי יום. מה שמייחד אותו הוא, שבניגוד לסוכר, המזין את החיידקים ומעודד אותם להתרבות ולייצר חומצה אשר פוגעת בשיניים (ויוצרת "חורים"), הקסיליטול למעשה משבש את מעגל האנרגיה של החיידקים וכך עוצר את פעולתם: מכיוון שהבקטריות הנמצאות בחלל הפה אינן מעכלות את הקסיליטול, הן מתקשות להתרבות ולייצר חומצה, וכמות הבקטריות המייצרות חומצה יכול לרדת ב 90%. בנוסף, אחרי צריכת קסיליטול, הבקטריות אינן נדבקות לפני השטח של השן, כך שפחות פלאק ואבנית מצטברים על השן, מה שעשוי למנוע גם בעיות חניכיים. פעולת הלעיסה מגבירה את הפרשת הרוק, ובשילוב עם הקסיליטול יוצרת רוק בסיסי יותר, שמגן על זגוגית השן (אמייל) באופן טבעי ועוזר לתקן פגמים התחלתיים בה.

הקסיליטול נותן טעם מתוק וטעים כאשר מוסיפים אותו למזון, ואפשר אפילו לאפות ולבשל איתו  (ביחס של 1:1), שכן הוא אינו מתפרק בחום. למרות זאת, הגוף אינו מזהה אותו כסוכר, והוא יכול לשמש כתחליף סוכר מצוין עבור חולי סכרת ועבור אנשים המנסים לרזות, שכן הערך הקלורי שלו נמוך ב40% מזה של הסוכר הרגיל ויש בו 75% פחות פחמימות. הוא נספג ומעובד על ידי הגוף באיטיות ולכן המדד הגליקמי שלו נמוך והוא גורם לשינויים מינוריים ברמות האינסולין.

נשמע טוב מדי? תוהים מדוע הקסיליטול לא מחליף את כל שאר תחליפי הסוכר הקיימים היום בשוק? צודקים. התשובה פשוטה – הקסיליטול יקר יותר ממתיקים אחרים, ופעמים רבות השימוש בו אינו כלכלי ליצרן. יחד עם זאת, חשוב לדעת שהוא טבעי לחלוטין ובטוח לשימוש, ואף זכה לדירוג הבטוח ביותר עבור תוסף מזון מארגון הבריאות העולמי. הוא כל כך בטוח, שהוא אפילו מומלץ לשימוש עבור נשים בהריון ונשים מניקות ומשפיע לטובה גם על שיני התינוק!

איך זה קורה?

העובר הנמצא בחלל הבטן חי למעשה בסביבה (כמעט) סטרילית. רק אחרי שהוא יוצא לאוויר העולם ובמהלך שנות חייו הראשונות, חיידקי עששת מתחילים לאכלס את חלל הפה שלו. אנשים רבים לא יודעים, שאוכלוסיית החיידקים של חלל הפה של התינוק מגיעים למעשה מהאם, או יותר נכון – מהרוק של האם, שעובר לתינוק דרך נשיקות, שימוש בכלי אוכל משותפים, נשיפה על מזון, ניקוי מוצץ על ידי הכנסתו לפה האם ועוד. לכן, ככל שהאם תקפיד על אוכלוסיית חיידקים "טובה" יותר ו"עששתית" פחות, כך היא תקטין את סיכוייו של ילדה לסבול מחורים בשיניו בעתיד. וכפי שכבר הוסבר, קסיליטול עושה בדיוק את זה. הוכח גם ששימוש בו בילדים מתחת לגיל 12 עשוי להשפיע לטובה על בריאות הפה של אותם ילדים לטווח הרחוק. מובן, שעל מנת להגביר את יעילות הפעילות האנטי-עששתית של מוצרים המכילים קסיליטול, יש להקפיד גם על מינון ושימוש יומיומי. למשל – ההמלצה עבור מסטיקים המכילים קסיליטול היא 2 טבליות 3-5 פעמים ביום עבור מבוגרים וטבליה אחת 3-5 פעמים ביום עבור ילדים (10-40 גרם ליום). כדאי להשתמש במסטיקים או סוכריות המכילים קסיליטול מיד לאחר האוכל.

עובדות מעניינות על קסיליטול

  • הקסיליטול התגלה ב-1900 ונכנס לשימוש בתעשיית המזון בשנות ה-60 של המאה הקודמת
  • מגלה הקסיליטול, כימאי גרמני בשם הרמן אמיל פישר, זכה בפרס נובל על עבודתו בסינתזת סוכר ופורין
  • הקסיליטול רעיל לכלבים
  • מחקר שנעשה בפינלנד מצא כי שימוש יומיומי ב-8 גרם קסיליטול דרך הפה מונע כ 40% מדלקות האוזניים
  • באירופה נעשה שימוש בקסיליטול בטיפול בלחץ תוך עיני ומניעת גלאוקומה
  • שימוש יומיומי בספריי לפתיחת תעלות האף, המכיל קסיליטול, יוריד באופן משמעותי את תדירות הזיהומים הנשימתיים, יבטיח נשימה חלקה ויסייע גם בטיפול בסינוסיטיס
  • ייצור מסחרי של קסיליטול מקלחי תירס מתרחש בסין, ואילו במדינות אירופה, ארה"ב (וגם בסין) החומר מופק מקליפות עץ

מסטיקים וסוכריות קסיליטול של חברת MIRADENT ניתן להשיג במרפאתנו באופן בלעדי.

 

תגובות

תגובות

חשוב לדעת