סתימות אמלגם וכספית

אמלגם וכספית

מרפאת השיניים של ד"ר ירדן גולדשטיין (משנת 1996) היא המרפאה בעלת המכשור המתקדם ביותר לטיפול בשיניים עם שחזורי אמלגם המכילים כספית.

ד"ר גולדשטיין מוביל דעה בתחום סוגיית שימוש באמלגם ברפואת שיניים מודרנית.

מהי סתימת אמלגם?

כל הסתימות ה"כסופות" הן סתימות אמלגם המכילות 50% כספית. הכספית היא מתכת כבדה המזיקה לבריאות ולסביבה, אשר הוכח כי היא משתחררת מסתימות האמלגם כל הזמן, נספגת ומצטברת ברקמות הגוף. בעיות רפואיות שעלולות להגרם כתוצאה מחשיפה כרונית לכספית כוללות עייפות כרונית, פגיעה בזכרון, בעיות נפשיות, הפרעות קשב וריכוז, פגיעה המערכת העיכול והחיסון, ובתפקוד בלוטת התריס, אלרגיות, אסטמה ועוד.
נשים בהריון, ילדים מתחת לגיל 6 ואנשים עם מחלות אוטואימוניות או מועדות גנטית רגישים יותר להצטברות הכספית.
להסבר על בדיקה גנטית המזהה רגישות יתר להצטברות כספית לחץ כאן.

בשנים האחרונות המודעות לנזקי האמלגם עולה. מספר מדינות הגבילו או אסרו לחלוטין את השימוש באמלגם בסתימות, ביניהן נורווגיה, שוודיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, איטליה, יפן, שוויץ, צרפת, אוסטריה, קנדה, פינלנד וגרמניה. יחד עם זאת, האמלגם עדיין בשימוש נפוץ כחומר שחזור בסתימות, בין היתר בארה"ב ובישראל.

השפעת הכספית על תאי המוח           

להורדת סקירה מקיפה של הארגון הבינלאומי לרפואת הפה וטוקסיקולוגיה בנושא נזקי הכספית לחץ כאן להורדה

שחרור אדי כספית מסתימות אמלגם     

כמה כספית משתחררת מהסתימה?

רמות גבוהות של כספית משתחררות מהאמלגם בעת ביצוע הסתימה, בעת הוצאתה וכן באופן מתמשך בתוך הפה בעת אכילה וצחצוח שיניים, שתיית משקאות חמים, הלבנת שיניים וכתוצאה מהרגל חריקת שיניים.
רמת החשיפה עולה בהתאמה למספר הסתימות בפה.
הסרה של סתימת אמלגם ללא אמצעי הבטיחות הנדרשים גורמת ליותר נזק מתועלת, הן למטופל והן לצוות המטפל שחשוף גם הוא לאדים הרעילים.

ארגון הבריאות העולמיWHO  דיווח (2003) כי אמלגם דנטלי מהווה מקור פוטנציאלי משמעותי לחשיפה ליסוד הכספית, כאשר הספיגה היומית משחזורי אמלגם מוערכת בטווח של 1 עד 27 מיקרוגרם כספית ליום. מאוחר יותר (2005) פרסם אותו ארגון כי לכספית אין סף שמתחתיו תופעות לוואי לא מופיעות.

מהן החלופות הקיימות לסתימות אמלגם?

לאחר הוצאת סתימת אמלגם יש צורך למלא את החלל שהכיל את הסתימה.  לצורך כך ישנם מספר סוגי חומרים שניתן להשתמש בהם: קומפוזיטים (composite resin), יונומר זכוכית (glass ionomer) וחרסינה. האפשרות הנפוצה והמועדפת ביותר היא לרוב שחזור קומפוזיט ("סתימה לבנה") שנעשה באופן מיידי במרפאה, צבעו לבן ולכן האסתטיקה שלו טובה, ועלותו אינה גבוהה.
בעבר הטענה הרווחת היתה, שחומר זה פחות עמיד מהאמלגם. אולם, מאז מחקרים רבים שנערכו בנושא הפריכו את טענה זו, והוכיחו את ההפך – מחקר עדכני שפורסם ב2016, אשר חקר במשך 10 שנים מעל 76,000 מטופלים הראה ששיעור הכשלונות השנתי של שחזורי האמלגם גבוה מזה של שחזורי קומפוזיט1. מחקרים נוספים שבוצעו לאורך תקופות זמן שונות (עד 30 שנים) הראו תוצאות דומות – שעורי כשלונות והחלפות גבוהים יותר לשחזורי אמלגם לעומת שחזורי קומפוזיט2-7.
חלק מהביקורת שהופנתה בעבר לשחזורי הקומפוזיט התמקדה בנוכחותו של החומר השנוי במחלוקת ביספנול  A(BPA) ונגזרות שונות שלו, וכמו כן נגד שחזורי יונומר הזכוכית המכילים פלואוריד. אולם כיום קיימות חלופות של חומרי שחזור קומפוזיטים חדישים שאינם מכילים BPA – אלו החומרים בהם אנו משתמשים במרפאתנו. 
במקרים בהם קיים חשש מתגובתיות יתר של הגוף לחומרים דנטליים, ישנה אפשרות לבצע בדיקת דם שבודקת את התגובה החיסונית לשלל חומרים המשמשים ברפואת השיניים (למידע נוסף על בדיקות מסוג זה בדיקת CLIFFORD ובדיקת MELISA לחץ כאן).

כיצד מתבצעת ההחלפה?

תהליך ההחלפה במרפאתנו מתבצע בפרוטוקול מיוחד, המבוסס על הפרוטוקול המומלץ ע"י הIAOMT
Safe Amalgam Removal Technique (SMART), הכולל שימוש בציוד חדשני היחידי מסוגו בארץ, לצורך הגנה על בריאות המטופל. התהליך מתבצע בהרדמה מקומית, בדומה לביצוע סתימה, והחומר מוחלף בחומר חלופי הבטוח לשימוש.
החלפת שחזורי האמלגם במרפאתנו מתבצעת תוך הקפדה על השלבים הבאים:

  • שימוש במפריד אמלגם המתקן במערכת הניקוז לאיסוף פסולת המצטברת במהלך הטיפול8-19
  • בכל חדר בו מתבצעת הפרוצדורה יש צורך במערכת סינון אוויר ייעודית (IQAir) השואבת באופן יעיל את אדי הכספית המשתחררים במהלך הטיפול20-25
  • יש להקפיד על חלונות פתוחים, אם ניתן, על מנת להפחית את ריכוז הכספית באוויר26-30
  • רצוי להשתמש בשטיפת פה המכילה פחם\כלורלה או חומר סופג אחר לפני תחילת הטיפול, ולבלוע אותה31-34
  • על הצוות הרפואי להשתמש בכפפות שאינן מלטקס (ניטריל)35-39
  • יש להרכיב מסכת אוויר או חמצן חיצונית על אף המטופל על מנת לאפשר נשימת אוויר נקי40-42
  • יש להשתמש במוצץ רוק על מנת להפחית את החשיפה לכספית43-45
  • במהלך הטיפול יש להשתמש במערכת סינון אוויר השואבת את אדי הכספית מיד עם שחרורם, בקרבה לשדה הטיפולי ובמרחק מינימלי מפה המטופל46-47
  • הוצאת שחזור האמלגם תבוצע באמצעות מקדח ייעודי ותוך שימוש בקירור מים יעיל בכמות גדולה, במקביל לשימוש במכשיר שאיבה ייעודי המולבש על השן (Clean Up device) ומבצע שאיבה בעוצמה גבוהה, המשפר את יעילות שאיבת אדי הכספית מיד עם היווצרותם 48-64
  • יש לבצע קידוח של הסתימה באמצעות מקדח קרביד צר, תוך חיתוך השחזור והוצאתו בחלקים גדולים ככל הניתן65-69
  • בעת סיום תהליך הוצאת האמלגם, יש לשטוף היטב את פה המטופל עם הרבה מים, ניתן לחזור על שטיפת הפחם70-72
להורדת מאמרו של ד"ר מרקולה על שיטות לניקוי רעלים ומנגון הפגיעה של הכספית בתאי הגוף לחץ כאן להורדה

כמה עובדות מדעיות על כספית

  • כמות הכספית שאנחנו נחשפים אליה באמצעות סתימות האמלגם גדולה פי 7 בהשוואה לזו המצויה בדגים ובמאכלי ים.
  • המוח נוטה לאגור כספית יותר מאברים אחרים, פי 10 מהכמות הנמדדת בדם. המוח זקוק לכ18-10 שנים כדי לפנות מחצית מכמות הכספית שהצטברה בו.
  • אפילו כמויות מאוד נמוכות של כספית עלולות להביא להפרעה בתפקודי התאים, בעיקר במוח (על ידי הגברת שחרור גלוטמט ושיבוש וויסות הסידן בתאי העצב)
  • חשיפה כרונית וממושכת לכספית קשורה למגוון רחב של מחלות ביניהן טרשת נפוצה, אלצהיימר, פרקינסון ו ALS (יש מחקרים שמצביעים על כך שכספית נספגת במיוחד בתאי העצב התנועתיים שבחוט השידרה, חלק ממחלת ה ALS).
  • כספית מתכתית כמו זו שמצויה בסתימות אמלגם משחררת אדי כספית שנספגים ברקמות הפה והאף. לעיסת מסטיק במשך 5 דק' מגבירה פי 3 את שחרור אדי הכספית. שתיית משקאות חמים מגבירה גם כן את שחרור אדי הכספית.
  • כספית מעכבת את ייצור הפרוגסטרון בשחלות – ירידה ברמות הפרוגסטרון שכיחה משמעותית אצל נשים שלהם 10 סתימות אמלגם או יותר
  • כספית פוגעת בתפקודה של המערכת החיסונית- פוגעת בפעילותם של המאקרופגים והנויטרופילים ומונעת את הפרשתם של ציטוקינים. כיוון שפוגעת בתפקודם של תאי הדם הלבנים, היא חושפת את הגוף לזיהומים ומחלות זיהומיות.
  • כספית גורמת נזק לתאי הגוף במספר מנגנונים: היא מגבירה משמעותית את ייצור הרדיקלים החופשיים בתאים ואת חמצון השומנים בקרומי התא (על ידי היצמדות לנוגדי החמצון גלוטטיון וSOD), וכן מפריעה לתהליך ייצור החלבונים.
להורדת רשימת המאמרים המפורטת לחץ כאן להורדה